Omgeving

kirchheimKirchheim ligt in het Knüllgebergte in midden- Duitsland. O.a. het Kurhessische Bergland en Waldhessen zijn vlakbij. Van cultuur en historie tot eeuwenoude bossen, sport, golfbanen, pretparken, en gastronomie.
De streek, Rotkäppchenland, is ook het decor van de sprookjes van de gebroeders Grimm.
De middeleeuwse steden uit de regio zoals Fulda, Kassel en Rotenburg hebben vele, schitterende vakwerkhuizen.
De Deutsche Fachwerkstrasse, die loopt van de Elbe tot aan de Bodensee, slingert hier doorheen.

 

Fulda

fuldaBarokstad met prachtige gebouwen zoals de Dom en stadspaleizen. Het historische centrum heeft veel winkels en boetiekjes, wijnlokalen en restaurantjes.
Bij het klooster bevindt zich het wijngoed Frauenberg. De monniken van toen plantten hier de eerste wijnranken. “Weinhistorische Konvent Fulda” organiseert regelmatig wijnproeverijen en tentoonstellingen.
Slot Fasanerie ligt op 7 kilometer afstand. Het geldt als het mooiste barokslot van Hessen.

 

Bad Hersfeld

bad hersfeldHeeft een gezellig centrum met veel winkels, terrasjes en eetgelegenheden. Het Lullusfeest, het oudste volksfeest van Duitsland, herinnert aan aartsbisschop Lullus, leerling van Bonifatius, stichter van Hersfeld.

 

Fritzlar

fritzlarDit stadje is omgeven door een bijna volledig behouden gebleven stadsmuur. Dit, en de ca. 450 vakwerkhuizen draagt bij aan het nog overwegend middeleeuws karakter. Bekijk zeker het marktplein met het Alte Kaufhaus uit de 15e eeuw, de marktfontein en St. Petri dom.

 

Kassel

kasselDe sprookjesstad, met het gebroeders Grimm-museum, de Sababurg uit de late 15e eeuw in Hofgeismar: bekend als sprookjeskasteel van Doornroosje.
Ook Bergpark Wilhelmshöhe, aangelegd tussen 1696 en 1850, is bezienswaardig. U vindt daar het symbool van de stad, het Hercules standbeeld, fonteinen en cascaden.

 

Alsfeld

alsfeldIn dit middeleeuwse stadje vindt u een laat-gothische raadhuis, het marktplein met leuke terrasjes en winkelstraatjes. Het Alsfelder Märchenhaus toont de wereld van sagen, legenden en sprookjes, en de Puppenstube, met poppenhuizen en poppenkeukens.
Langs de weg naar Niederaula ligt, op een hoge rots, de reusachtige ruïne van Burg Herzberg. De burcht werd in de 13e eeuw gebouwd, om de oude handelsroutes te beheersen.

 

Natuurparken

MoorErlenwaldEr zijn vele natuurparken in de omgeving. We noemen hier vooral Schweinsberger Moor bij Stadtallendorf, één van de laatste ongerepte landschappen van Centraal-Europa. Het is ontstaan na de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden.

 
 

Kalimijn in Merkers

montekaliJe ziet de mijn al van verre liggen door de hoge berg wit mijnafval, die voornamelijk uit zout bestaat. De berg beklimmen is een belevenis op zich.
kalimijn1In het Erlebnis Bergwerk in Merkers rijd je in een grote vrachtwagen door de onderaardse gangen op 800 meter diepte. Er zijn leerzame en spannende excursies, maar ook ondergrondse concerten! kalimijn2Er wordt zelfs getrouwd, hardgelopen en gefietst! Hier kun je zien wat het is om mijnwerker te zijn, je ontmoet mijnwerkers die je rondleiden.
Ook is het “Goldraum” te bezichtigen. De plek waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog goud, geld en schilderijen werden verborgen. Het hoogtepunt van de rondleiding is de zoutkristalgrot, die in 1980 werd ontdekt.

 

Point Alfa in Geisa

point alfaPoint Alfa was de Amerikaanse observatiepost aan de toenmalige grens met de DDR, nabij Geisa. Schuin ertegenover staat een toren van de Oost-Duitse grensbewaking. Een stuk van de grens is gereconstrueerd en je kunt er een indrukwekkende rondwandeling langs maken. Er is een herdenkingsmonument, ingericht als bezoekerscentrum en museum. U kunt hier zien hoe Oost en West tegenover elkaar stonden, de dreigende 3e wereloorlog en het leven in het Sperrgebiet waar de Oost-Duitse bevolking het nog zwaarder had onder het DDR-regime dan elders.

knop 2